Hiža

Kumrovec, Hrvatska
2011-2015

Postojeća tradicionalna Zagorska hiža je strukturalno i statički bila u lošem stanju, te je renovirana uzevši u obzir karakteristike lokalnog arhitektonskog nasljeđa i oblikovanja. Postojeća kuća je sačuvana, dok je veranda zamjenjena staklenim kubusom. Da bi se omogućila maksimalna izloženost jugu, stakleni kubus se izvlaČi iz glavnog volumena kuĆe, istovremeno stvarajaući prostor za ulaz. Interakcija između interieura i exterieura se omogućava otvaranjem staklenih zidova. Hiža se sastoji od tri kata: podrum, prizemlje i prvi kat, koji uključuju zone za odmor/objedovanje/kuhanje na prizemlju, i za spavanje na prvom katu. Prizemlje ime tradicionalni sistem organizacije prostora koji stvara zajedničku zonu ‘ognjišta.’ Slamnati krov je zamijenjen novim koji se nastavlja preko čitavog pročelja, dok je na zabat postavljeno novo drvo. Prilaz kućci je napravljen od panjeva. Postojeći kameni postament kuće je zadržan, dok je nova terasa obložena drvenim podom i otvara se prema impresivnom Zagorskom krajoliku.Kao takva, hizža postaje ‘organička’, te se lako obnavlja sa postojećim lokalnim resursima i znanjem, diše i mijenja se s vremenom, stvarajaući pritom zdravo okruženje za život.Inovativno korištenje slame, koji se uglavnom smatra zastarjelim i zaboravljenim materijalom, na krovu i zidovima, u kombinaciji sa drvenom nosivom konstrukcijiom, kubusom od stakla i aluminija, čini od ove skromne kuće jedan suptilan hommage bogatoj kulturi i nasljedstvu Zagorskog kraja.

The pre-existing traditional Zagorje cottage is situated on the green slopes near Kumrovec and was structurally and statically in poor condition. It was renovated taking into consideration the characteristics of local heritage and design. The pre-existing house form is kept, while the porch is substituted with a glass cube. To give the cottage southern exposure, the glass form is slided out of the main house volume, simultaneously forming an entrance area. Interaction of interior and exterior spaces is enabled by opening of the glass walls. The cottage consists of three floors: the basement, ground floor and 1st floor, which is comprised of the essential living spaces- leisure/dining/cooking on groundfloor and sleeping areas on the 1st floor. Groundfloor spaces are then arranged following a traditional system of organisation that creates a common zone with the ‘hearth’ . The straw covering on the roof is replaced with a new one and extended over the facade, while the gables are newly wood-lined. The entrance walkway is made of tree stumps. The existing stone piedestal is kept, while the newly designed terrace is layed with a wooden floor from where it opens up to an impressive Zagorje landscape.As such the cottage becomes ‘organic’, easily renovated from locally available resources and workmanship, it breathes and changes with time, creating a healthy living environment.The innovative usage of straw, considered largely an archaic and forgotten material, on both roof and walls combined with wooden plank bearing construction and an aluminum glass cube structure, makes this modest house a subtle yet luxurious hommage to the wealth of culture and heritage of the Zagorje region.

Location, Town, State:
Kumrovec, Hrvatska
Client:
Privatno
Site area m2:
3865
Gross floor area m2:
230
Project year:
2011-2015